De TOG waarde van een babydeken

Natuurlijk is het van belang dat jouw kindje het niet te warm en niet te koud heeft. Op die manier voorkom je dat je kindje onderkoeld of oververhit raakt.  TOG-waarde kan je helpen bij het bepalen hoe warm je je baby moet aankleden of toedekken. 

 

Wat is de TOG -waarde?

TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een richtlijn die aangeeft hoe goed textiel warmte vasthoudt. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe minder warmte kan ontsnappen door textiel. Hoe lager de TOG-waarde, hoe gemakkelijker warmte ontsnapt. Textiel met een hoge TOG-waarde is dus warm en textiel met een lage TOG-waarde duidt op een koele stof. De katoenen babydekens van Snufie bevatten een TOG waarde van 2,5. Deze waarde zit dus precies in het midden van warm en koel. 

De volgende tips kunnen helpen bij het bepalen van de juiste TOG- waarde voor jouw kindje:

  • Wacht met een dekbed tot je kindje 2 jaar oud is. Een dekbed voor peuters is tot die tijd nog te warm voor je kindje  Ook kan hij of zij eronder verstrikt raken. Gebruik dus liever dekens en lakens of een slaapzak. 
  • Maak het bed van je baby ‘kort’ op. Dit betekent dat je je baby met de voetjes bijna tegen het voeteneinde legt. Zorg voor een vuist ruimte. Zo kan hij zijn benen nog strekken. Het beddengoed reikt tot de schouders van je baby. Dit zorgt ervoor dat zijn hoofdje vrij blijft.
  • Gebruik je gezonde verstand. De TOG-waarde is een richtlijn, geen dwingende wet. Heb je het idee dat je baby het toch te koud of te warm heeft dan kleed jeje kindje warmer aan of trek je wat bij hem of haar uit. 
  • Regelmatig controleren of je kindje het (te) warm genoeg heeft. Voel met je vingers in het nekje van je kindje. Wanneer dat plekje te klam aanvoelt heeft je kindje het te warm. 

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd